تربیت معلم و آموزش ضمن خدمت

ساخت وبلاگ
 

  • به نام خدا
  • آموزش ضمن خدمت و تربیت معلم بعد از انقلاب اسلامی ایران                                                 احمد اشرفی زاده
  • بعد از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران و انتخاب آقای مهندس بازرگان به عنوان نخست وزیر، وزارت آموزش و پرورش به مرحوم دکتر یدا... سحابی سپرده شد و ایشان با انتخاب مشاورینی از بدنۀ آموزش و پرورش از جمله شهید رجایی، شهید سلیمی جهرمی، مرحومین مرتضی کتیرایی، اسدی لاری و دکتر خسروی و عدۀ دیگر برای بازگشایی مدارس که به دلیل انقلاب تعطیل شده بودند، ستادی تشکیل دادند این ستاد عده ای از فرهنگیان شناخته شده را به عنوان مسئولان نواحی آموزش و پرورش تهران تعیین و به رؤسای نواحی معرفی نمودند. افراد منتخب مأمور بودند با حضور درادارات نواحی مقدمات بازگشایی مدارس را فراهم کنند تا اینکه روز موعود فرا رسید. 
  • اینجانب مسئولیت ناحیۀ یک را عهده دار بودم یعنی قسمت جنوب غرب تهران که پایین خیابان آزادی( آیزنهاور آن موقع) را شامل می شد ، رئیس اداره آن ناحیه آقای پورزاهد بود که همکاری صمیمانه ای باهم داشتیم و بدون زحمت مدارس بازگشایی شدند. گروه های سیاسی که خود را در انقلاب سهیم می دانستند انتظار داشتند که با در اختیار گرفتن بعضی از مدارس تبلیغات و برنامه های آینده ی خود را عملی کنند ولی ما قرارگذاشتیم که در تمام مدارس یه روال معمول زنگ ها زده شود و بدون هرگونه سخنرانی، معلمان و دانش آموزان یه کلاسها رفته درس خود را شروع کنند؛ این سیاست باعث شد برخلاف میل گروه های سیاسی معاند مدارس آن ناحیه در کمال آرامش بازگشایی و شروع به کار کنند.
  • همزمان با بازگشایی مدارس آقای دکتر غلامحسین شکوهی به عنوان وزیر آموزش و پرورش انتخاب شد و هر یک از همکاران یاد شده در بالا مسئولیتی را در آموزش و پرورش و بعضی در وزارتخانه های دیگر عهده دار شدند. شهید رجایی قائم مقام وزیر و آقایان کتیرایی ، اسدی لاری، خسروی معاونین وزیر آموزش و پرورش و شهید سلیمی جهرمی مدیر کل آموزش و پرورش تهران شدند. این گروه با مشورت گرفتن از دوستان و همکارن خوذ شروع به ساماندهی آموزش و پرورش درکل کشور کردند .
  • در فروردین ماه سال 58 اینجانب را به عنوان مدیر کل آموزش ضمن خدمت دعوت به همکاری نمودند و با اینکه من علاقه داشتم به کار تدریس فیزیک خودم ادامه دهم به دلیل کمبود نیروهای شناخته شدۀ مطمئن به من تکلیف کردند و من هم با واگذاری کلاسهای درس خود به همکاران دیگر در آن سمت مشغول به کار شدم.
  • از خاطرات قابل ذکر دوران مدیریت اینجانب در آموزش ضمن خدمت این بود که برای برنامه ریزی به تربیت معلم همیشه روزهای یکشنبه از صبح تا ظهر باحضور آقای دکتر شکوهی وزیر آموزش و پرورش و شهید رجایی قائم مقام وزیر و مرحوم کتیرایی معاون ، مرحوم صنیعی (معاون ادارۀ تربیت معلم که مدیر کل نداشت) آقای احمد صافی کارشناس و اینحانب ( مدیر کل آموزش ضمن خدمت ) خدمت آقای دکتر یدالله سحابی وزیر مشاور در نخست وزیری می رفتیم و در یک محیط صمیمی اوضاع تربیت معلم های موجود را که همه تعطیل بودند بررسی می کردیم تا برنامۀ جامع تر بیت معلم را تنظیم کنیم. این جلسات چند ماه بطور مستمر ادامه داشت.متوجه شدیم که در سر تا سر کشور انواع و اقسام تربیت معلم ها وجود دارد که بعضی از دیپلم و بعضی از نهم و حتی بعضی از کلاس ششم ابتدایی دانشجو پذیرفته طی دوره های مختلف مدرک تحصیلی و مجوز معلمی به آنها می دهند علاوه بر این بعضی مراکز از نظر محیط آموزشی فوق العاده نامناسب هستند، حتی مرکز تربیت معلم شبانه روزی مختلط در یک فضای دور از مرکز شهر هم دایر بوده است. بالاخره نتیجه بررسی و مطالعات این شد که خیلی از مراکز فوق قابل اصلاح نیستند و  تصمیم گرفته شد که :
  • 1 - تمام مراکز تربیت معلم قبلی تعطیل شود و با استفاده از امکانات و نیروی انسانی و اساتید آنها یک مرکز تربیت معلم در مرکز هر استان تأسیس گردد و بعد از گذراندن دورۀ آزمایشی آنها را برای توسعه مراکز تربیت معلم الگو قرارگیرند.
  • 2 – هیچکس حق ورود به کادر آموزشی آموزش و پرورش را ندارد مگر از کانال همین تربیت معلم ها.
  • 3 – همه ورودی های مراکز تربیت معلم دارای مدرک دیپلم باشند و با گذراندن یک دوره دوسالۀ شبانه روزی موفق به اخذ مدرک فوق دیپلم در رشته های مختلف مثل آموزش ابتدایی، علوم تجربی، علوم ریاضی، و. علوم دینی شوندعلت این تصمیم این بود که قبلاً برای آموزگاری از نهم و در بعضی موارد از ششم ابتدایی دانشجو گرفته می شد ولی برای راهنمایی دیپلم قبول می کردند در نتیحه اکثرآموزگاران بعد از چند سال کار درمقطع ابتدایی و کسب تجربه برای ارتقاء مقام و افزایش حقوق با اخذ دیپلم به دورۀ راهنمایی می رفتند و همین طور دبیران دورۀ راهنایی با اخذ مدرک لیسانس تقاضای انتقال به دبیرستان را داشتند  فلذا همواره معلمین در کار خود مبتدی و کم تجربه بودند ، تصمیم گرفته شد که امکان ادامۀ تحصیل معلمان درمقطع و رشتۀ خود تا سطح لیسانس حتی دکترا فراهم شود. تا کسب تجربه و مدرک باعث ارتقاء کیفیت آموزش شود نه ارتقاء معلم.
  • بخاطر دارم دریکی از همان جلسات من وضع دانشسرای مقدماتی تبریز را که سال  1337- 1336 در آن تحصیل می کردم توضیح می دادم و همه با دقت گوش می دادند، کمی صدای من بلند بود شهید رجایی یواش به من تذکر داد که فلانی رابطۀ ما با آقای دکتر سحابی رابطۀ پدر فرزندی است صدایت را پایین بیاور، همه افراد جلسه بخصوص مرحوم دکتر سحابی تأکید کردند که باید آن دانشسراها را احیاء و اصلاح کرده الگو قرار دهیم
  •  کار منظم و برنامه ریزی برای آینده آموزش ضمن خدمت ادامه داشت که مطلع شدم، در نظر دارند ادارۀ آموزش ضمن خدمت در ادارۀ تربیت معلم تربیت ادغام کنند و با یک مدیریت اداره شود. من، با این برنامه شدیداً مخالفت کردم ولی چون توضیحات من شخص معاون وزیر را قانع نکرد و ایشان اصرار در اجرای این دستور داشتند من استعفا داده از حضور در اداره عذرخواهی نمودم . ادارۀ آموزش ضمن خدمت منحل و وسایل و تجهیزات آن بین ادارات آموزش و پرورش تهران و استانهای دیگر توزیع شد. بعد از چند سال دوباره شدیداً احساس نیاز نموده آموزش ضمن خدمت مستقلی تأسیس کردند. بعد از مدتی  دوباره هر دو نهاد تربیت معلم و آمزش ضمن خدمت تعطیل گردید.
  • درحال حاضر جای بسیار خشوقتی است که دانشگاه فرهنگیان که جایگزین هر دو تشکیلات فوق شده مورد عنایت خاص قرار گرفته است. و در حال گسترش است امیدوارم  امکانات لازم فراهم گردد تا با تربیت نیروهای لازم و آموزش مستمر ضمن خدمت آنها برای اعتلای فرهنگ اصیل ایرانی با رویکرد اسلامی قدم های مؤثر و پایداری برداشته شود و آموزش و پرورش از سر در گمی و اجرای برنامه های فصلی و ناپایدار و وابسطه به شخص مسئول خلاص گردد .
  •                                                          احمد اشرفی زاده                دی ماه 1397
                                                                                                                                        

 

شبستر...
ما را در سایت شبستر دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : ashrafizadeh-ahmada بازدید : 26 تاريخ : سه شنبه 23 بهمن 1397 ساعت: 18:16